Conceptul de produs bio, organic sau ecologic

Ce stim despre conceptul de produs bio, organic sau ecologic? Cu totii am auzit de produsele bio, organice sau ecologice (mancare, cosmetice, detergenti, haine) despre care se vorbeste tot mai mult in ultimul timp.

,,Bio,,  reprezinta de fapt reintoarcerea la traditiile originare de cultivare a pamantului, lasat sa ofere de la sine tot ce are mai bun.

Pe piata din Romania, produsele bio sunt inca un trend. Se pare ca procesul de educare asupra vietii sanatoase este destul de anevoios, dar sigur, pentru ca exista o crestere a numarului de oameni care inteleg cu adevarat de ce este important sa adoptam un stil de viata sanatos. Daca oamenii constientizeaza ca intr-o tara poluata se mai pot reintoarce la natura, consumand produse bio, putem afirma ca s-a facut un pas important!

Cu totii suntem interesati sa consumam produse care sa se apropie de gustul si mirosul natural al acestora, cu implicatii favorabile asupra sanatatii noastre.

Dar ce inseamna, de fapt, “bio” sau “organic”?

Ce produse pot fi organice si cand putem spune despre un produs ca este organic sau bio?
Conceptul de organic se refera la felul cum sunt cultivate si procesate produsele agricole.
Care este diferenta intre organic, bio, eco si ecologic? Niciuna!
Termenul „organic” se utilizeaza de catre vorbitorii de engleza): organic food, organic milk, organic expo etc.
Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: “agriculture biologique”, iar termenul „eco” , la fel.
Productia bio/organica/eco se bazeaza pe un tip de agricultura care mentine si reface fertilitatea solului, fara a folosi ingrasaminte chimice toxice si care tine la distanta daunatorii fara a folosi pesticide si insecticide.
Dupa recoltare, roadele agriculturii organice sunt procesate fara a folosi ingrediente artificiale, conservanti sau radiatii.
Asadar, cosmeticele bio sau organice sunt cosmeticele care contin 100% ingredienti naturali ce provin din plante crescute in zone nepoluate, fara fertilizatori sau modificari genetice, si care nu contin substantele clasice de conservare a cosmeticelor: parabeni, parafina, uleiuri minerale, silicon, filtre chimice, coloranti sintetici, parfumuri artificiale.

De ce Bio face diferenta?

Cosmeticele organice, bio, eco sunt mult mai blande cu pielea si cu mediul inconjurator.
Ingredientele din aceste cosmetice contin antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, substante tip ,,skin identical,,  (aproape identice cu matricea celulelor din pielea noastra, cu care conlucreaza pentru restructurarea ei) si ,,cell communicating,, (celule vii care comunica si se leaga foarte bine cu cele din tenul nostru, ajutand la formarea unei bariere de protectie naturala).
Un produs de ingrijire pentru ten si corp trebuie sa contina ingrediente care:

      • pastreaza structura sanatoasa a pielii prin reducerea agresiunii factorilor de mediu, respectiv a elementelor ce produc radicali liberi: soarele, poluarea, fumul si aerul,
      • intaresc bariera naturala a pielii,
      • ajuta toate celulele pielii (celule imunitare, colagen, elastina) sa functioneze cat mai bine.

Deoarece cosmeticele sunt mereu in contact cu pielea, ele sunt absorbite si ajung in sange.
Transportate apoi in tot corpul, unele ingrediente sunt usor de eliminat, iar altele mai greu, asa ca pot fi stocate, daunand sanatatii noastre. Odata cu expunerea pe termen lung la chimicale, se pot declansa alergii si diverse boli de piele.

In prezent, industria frumusetii a inceput sa se reorienteze catre origini, pentru ca efectele negative ale substantelor chimice din compozitia produselor cosmetice au inceput sa le depaseasca pe cele pozitive.

Consumatorii incep sa inteleaga ca, un produs cosmetic facial facut din ingrediente 100 % naturale este mai sanatos, desi este mai scump, decat unul cu aceleasi proprietati, dar cu zeci de ingrediente chimice care doar imita originalul.

Ce trebuie sa stim despre cosmeticele Bio?

Cosmeticele BIO contin 95% uleiuri vegetale, extracte de plante si flori crescute in mod organic.
Celelalte 5% reprezinta ingredientele aprobate de industria produselor cosmetice.
Productia bio/organica/eco se bazeaza pe un tip de agricultura care mentine si reface fertilitatea solului, fara a folosi ingrasaminte chimice toxice si care tine la distanta daunatorii fara a folosi pesticide si insecticide.
Dupa recoltare, roadele agriculturii organice sunt procesate fara a folosi ingrediente artificiale, conservanti sau radiatii.
In procesul de fabricatie a produselor cosmetice Bio este interzisa utilizarea de parfumuri sintetice si coloranti, conservanti artificiali, parabeni, emulsii modificate genetic, uleiuri minerale, substante care nu sunt biodegradabile.

Calitatea produselor cosmetice Bio

Produsele cosmetice faviammodytes contin ingrediente Bio, ingrediente care detin certificate ce atesta acest fapt, iar veninul de Vipera ammodytes ammodytes (vipera cu corn) este 100% natural, obtinut prin procedeul denumit tehnic ,,mulgere,, a viperelor si folosit ca atare in procesul de fabricatie.

Veninul de vipera contine un numar mare de peptide, substante care lucreaza profund in tesuturile pielii, oxigeneaza, regenereaza si stimuleaza pielea sa produca in mod natural colagenul, care este atat de necesar sanatătii si frumusetii tenului.

Veninul de vipera din compozitia cremelor faciale reprezinta o alternativa naturala , noninvaziva, la injectiile cu toxina botulinica. Cremele faciale cu venin de vipera sunt cunoscute pe piata cosmeticelor ca facand parte din categoria „cosmeceutical”, la jumatatea drumului dintre cosmetica si farmacie.

De aceea, de preferat sa folosim un produs cosmetic care sa contină cat mai multe ingrediente benefice pielii!

Produsele cosmetice faviammodytes nu contin parabeni, sunt notificate de catre Ministerul Sanatatii si in conformitate cu normele UE pentru produsele Bio!